Składniki:
(szklanka 250 ml)
( porcja na. ok 40 sztuk)
- Masło 200 g
- Twaróg półtłusty 200 g
- Żółtka 2
- Mąka pszenna tortowa 2 szklanki
- Cukier do obsypania ciastek
Przygotowanie:
Do miski przekładamy zimne pokrojone na mniejsze kawałki masło, twaróg, żółtka oraz make pszenną. Całość szybko zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do schłodzenia do lodówki na godzinę.
Blat oraz ciasto posypać odrobiną mąki i rozwałkować całość ciasta na grubość 2-3 mm. Szklanką o średnicy ok. 7 mm wykrawać krążki. Jedną stronę krążka kładziemy na przygotowanym cukrze wsypanym np. do miseczki. Krążek składamy na pół cukrem na zewnątrz, a następnie ponownie na pół.
Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Ciekawa jestem czy takie cuda by mi się udały, bo do pieczenia ciast i ciasteczek najczęściej miewam dwie lewe ręce. Nawet gdy będą święta to na wszelki wypadek zamówię wypieki w tej cukierni https://deserownia.eu . Wykorzystują tradycyjne polskie oraz francuskie receptury do tworzenia swoich rarytasów.
OdpowiedzUsuń