Składniki:
(szklanka 250 ml)
- Mąka pszenna tortowa i 2 i 1/2 szklanki
- Cukier 3/4 szklanki
- Masło 120 g ( można dać olej)
- Jajka 2
- Maślanka szklanka ( można dodać jogurt lub kefir)
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Rabarbar 250 g + łyżka cukru
Kruszonka:
- Masło 30 g
- Cukier puder 30 g
- Mąka 50 g
Przygotowanie:
Rabarbar pokroić w kostkę zasypać łyżką cukru, wymieszać i odstawić do czasu przygotowania ciasta.
Rabarbar pokroić w kostkę zasypać łyżką cukru, wymieszać i odstawić do czasu przygotowania ciasta.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wlewamy maślankę, dodajemy jajka oraz cukier. Wszystko razem mieszamy.
Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy roztopione i przestudzone masło i wszystko mieszamy.
Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy roztopione i przestudzone masło i wszystko mieszamy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Gotową masę przelać na blaszkę ( u mnie wielkość 30x20) wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch ułożyć rabarbar i kruszonkę. Pieczemy do suchego patyczka przez ok 45 minut. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Na wierzch ułożyć rabarbar i kruszonkę. Pieczemy do suchego patyczka przez ok 45 minut. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
w sam raz na leniwy weekend:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, właśnie wyjęłam z piekarnika. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Puszyste, lekkie i bardzo smaczne. Uwielbiam ciasta z rabarbarem i wogóle z owocami. A ten przepis napewno będzie wiele razy u mnie wykorzystany.
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM 😋😍