Ciasto łyżką mieszane z rabarbarem i kruszonką


Składniki:

(szklanka 250 ml)
  1. Mąka pszenna tortowa i 2 i 1/2 szklanki
  2. Cukier 3/4 szklanki
  3. Masło 120 g ( można dać olej)
  4. Jajka 2
  5. Maślanka szklanka ( można dodać jogurt lub kefir)
  6. Proszek do pieczenia 2 łyżeczki 
  7. Rabarbar 250 g + łyżka cukru
Kruszonka:
  1. Masło 30 g
  2. Cukier puder 30 g
  3. Mąka 50 g
Przygotowanie:

Rabarbar pokroić w kostkę zasypać łyżką cukru, wymieszać i odstawić do czasu przygotowania ciasta.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wlewamy maślankę, dodajemy jajka oraz cukier. Wszystko razem mieszamy.

Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy roztopione i przestudzone masło i  wszystko mieszamy.


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Gotową masę przelać na blaszkę ( u mnie wielkość 30x20) wyłożoną papierem do pieczenia.

Na wierzch ułożyć rabarbar i kruszonkę. Pieczemy do suchego patyczka przez ok 45 minut. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

 Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








Komentarze

  1. w sam raz na leniwy weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto, właśnie wyjęłam z piekarnika. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Puszyste, lekkie i bardzo smaczne. Uwielbiam ciasta z rabarbarem i wogóle z owocami. A ten przepis napewno będzie wiele razy u mnie wykorzystany.
    POZDRAWIAM 😋😍

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz