Domowe drożdżówki z rabarbarem


Składniki:
(szklanka 250 ml)
(porcja na 12 sztuk)

Rozczyn:

  1. Drożdże świeże 50 g
  2. Mleko letnie 250 ml
  3. Mąka łyżka
  4. Cukier łyżka
Ciasto właściwe:
  1. Mąka pszenna tortowa 500 g
  2. Jajka 2 
  3. Cukier 80 g
  4. Masło 100 g
  5. Sól szczypta
Dodatkowo:
  1. Rabarbar 250 g + łyżka cukru
  2. Kruszonka: 100 g mąki pszennej, 60 g masła, 50 g cukru
  3. Lukier 2/3 szklanki cukru pudru plus łyżka, lub dwie gorącej wody.
  4. Jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy rozczyn . Do miski rozkruszam drożdże, dodaje łyżkę mąki, łyżkę cukru zalewam ciepłym mlekiem. Wszystko razem mieszam i odstawiam na ok 10 minut.

Do dużej miski wsypuje mąkę, dodaje cukier jajka, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Zabieramy się za wyrabianie ciasta ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Gdy składniki nam się połączą wlewam powoli roztopione i przestudzone masło i całość wyrabiam przez ok 10 minut. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę.

W tym czasie do miski wsypuje wszystkie składniki na kruszonkę i przeciskam składniki przez palce do uzyskania kruszonki. Wkładam do lodówki do schłodzenia do czasu wyrośnięcia ciasta.

Rabarbar kroje w kosteczkę zasypuje cukrem i odstawiam. ( Jeśli kwaśność rabarbaru wam nie przeszkadza wystarczy pokroić w kosteczkę bez dodawania cukru).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny. Ciasto podzielić na 12 równych części u mnie ok 90 g każda drożdżówka. Uformować drożdżówki na kształt koła o grubości ok 2 cm. o odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ba środku każdej drożdżówki zrobić wgniecenie szklanką lub literatką. Dla ułatwienia możemy dno szklanki obsypać mąką. Szklanka nie będzie przyklejała się do ciasta. 

W miejscu wgniecenia ułożyć kawałki rabarbaru i lekko docisnąć. Brzegi drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać przygotowaną kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawać na czas nagrzania się piekarnika ok. 10 minut.

Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ( grzanie góra dół bez termoobiegu) przez ok 16-18 minut do ładnego zarumienienia. Gotowe można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:












Komentarze

  1. Super, można dodać każde owoce. Ja do rabarbaru dodałam truskawki. Od zeszłej soboty piekłam już trzy razy

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam, pyszne! Przepis warty polecenia!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz