Rewelacyjne bułki pszenne jogurtowe


Składniki:
(porcja na 10 sztuk)

  1. Mąka pszenna tortowa 500 g + łyżka do rozczynu
  2. Drożdże 25 g
  3. Jogurt naturalny 200 g
  4. Masło 25 g
  5. Jajko
  6. Miód łyżka
  7. Woda letnia 100 ml
  8. Sól łyżeczka
Przygotowanie:

Do letniej wody dodać rozkruszone rozdroże dodać miód, łyżkę jogurtu oraz łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok 10-15 minut w ciepłe miejsce.

Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać jogurt, jajko , roztopione masło, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto nie klei się do rąk. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki, ja nie musiałam podsypywać)

Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia odętości.

Ciasto wyjąć z miski na blat lekko podsypany mąką. Z ciasta zrobić wałek. u mnie długość ok 55 cm a szerokość ok 8 cm. Ciasto podzielić nożem na 10 równych części.

Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na ok 15 minut. (góra- dół bez termoobiegu). Smacznego!



Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








Komentarze

Prześlij komentarz