Udka faszerowane


Składniki:

  1. Udka z kurczaka 8 sztuk ( u mnie większe)
  2. Pieczarki 500 g
  3. Ser żółty 200 g
  4. Masło pełna łyżka
  5. Natka pietruszki garść
  6. Przyprawy do udek: Pieprz 2 łyżeczki + 3 łyżeczki soli, 2 łyżeczki papryki słodkiej
Przygotowanie:

Udka wytrybować z kości ( jak to robić zobacz film poniżej). Przyprawy wymieszać w miseczce i natrzeć nimi mięso z każdej strony.

Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć do całkowitego odparowania wody. Doprawić solą oraz pieprzem. Po przestudzeniu dodać starty ser, masło i pietruszkę. Wszystko razem wymieszać najlepiej dłonią. Gotowy farsz wyłożyć na udkach i zwinąć w roladę. Przełożyć na naczynia żaroodpornego bez przykrycia i piec przez  godzinę w temperaturze 210 stopni a następnie przez pół godziny w temperaturze 180 stopni ( góra-dół bez termoobiegu). Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:





Komentarze