Składniki:
- Udka z kurczaka 8 sztuk ( u mnie większe)
- Pieczarki 500 g
- Ser żółty 200 g
- Masło pełna łyżka
- Natka pietruszki garść
- Przyprawy do udek: Pieprz 2 łyżeczki + 3 łyżeczki soli, 2 łyżeczki papryki słodkiej
Przygotowanie:
Udka wytrybować z kości ( jak to robić zobacz film poniżej). Przyprawy wymieszać w miseczce i natrzeć nimi mięso z każdej strony.
Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć do całkowitego odparowania wody. Doprawić solą oraz pieprzem. Po przestudzeniu dodać starty ser, masło i pietruszkę. Wszystko razem wymieszać najlepiej dłonią. Gotowy farsz wyłożyć na udkach i zwinąć w roladę. Przełożyć na naczynia żaroodpornego bez przykrycia i piec przez godzinę w temperaturze 210 stopni a następnie przez pół godziny w temperaturze 180 stopni ( góra-dół bez termoobiegu). Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz