Bułki do hamburgerów


Składniki:

Rozczyn:

  1. Mleko letnie 300 ml
  2. Drożdże 20 g
  3. Cukier łyżka
  4. Mąka łyżka

Ciasto:
  1. Mąka pszenna Tortowa 500 g
  2. Masło 50 g
  3. Miód łyżka
  4. Sól łyżeczka
Dodatkowo:
  1. Jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
  2. Sezam
Przygotowanie:

Do miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy mąkę, cukier i całość zalewamy letnim mlekiem. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do dużej miski Wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione i przestudzone masło, sól, miód oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez 10-15 minut.

Wyrobione ciasto odkładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie ciasto przekładamy na blat chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 8 równych części. Formujemy bułeczki i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie bułeczki lekko spłaszczamy dłonią , aby bułki nie były zbyt wyrośnięte do góry. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 18 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz