Składniki:
(szklanka 250 ml)
(przepis na 4 bułki trójkątne)
Rozczyn:
(szklanka 250 ml)
(przepis na 4 bułki trójkątne)
Rozczyn:
- Woda letnia szklanka
- Drożdże 50 g
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Cukier łyżeczka
- Mąka pszenna 600 g
- Kefir 150 g
- Masło 20 g
- Sól łyżeczka
+ jajko do posmarowania bułki przed pieczeniem ,sezam
Przygotowanie:
W misce umieścić wszystkie składniki na rozczyn, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 minut. w ciepłe miejsce.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone i przestudzone masło, kefir, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski. Rozłożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto rozciągną maksymalnie na wielość blaszki i uformować na kształt koła. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać sezamem. nożem zrobić nacięcia na bułce.
Pieczemy ok.30 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu ( grzałka góra dół).
Po upieczeniu bułkę podzielić na 4 części. Smacznego!
Przygotowanie:
W misce umieścić wszystkie składniki na rozczyn, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 minut. w ciepłe miejsce.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone i przestudzone masło, kefir, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski. Rozłożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto rozciągną maksymalnie na wielość blaszki i uformować na kształt koła. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać sezamem. nożem zrobić nacięcia na bułce.
Pieczemy ok.30 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu ( grzałka góra dół).
Po upieczeniu bułkę podzielić na 4 części. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz