Bułki do kebaba

Składniki:
(szklanka 250 ml)
(przepis na 4 bułki trójkątne)

Rozczyn:
  1. Woda letnia szklanka
  2. Drożdże 50 g
  3. Mąka pszenna 2 łyżki
  4. Cukier łyżeczka
Ciasto:
  1. Mąka pszenna 600 g
  2. Kefir 150 g 
  3. Masło 20 g 
  4. Sól łyżeczka
+ jajko do posmarowania bułki przed pieczeniem ,sezam

Przygotowanie:

W misce umieścić wszystkie składniki na rozczyn, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 minut. w ciepłe miejsce.

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone i przestudzone masło, kefir, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjąć z miski. Rozłożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto rozciągną maksymalnie na wielość blaszki i uformować na kształt koła. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.  Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać sezamem. nożem zrobić nacięcia na bułce.

Pieczemy ok.30 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu ( grzałka góra dół).

Po upieczeniu bułkę podzielić na 4 części. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Komentarze