Składniki:
(szklanka 250 ml)
Rozczyn:
- Drożdże 25 g
- Cukier łyżka
- Mąka pszenna tortowa łyżka
- Mleko letnie 1/2 szklanki
Ciasto właściwe:
- Mąka pszenna tortowa 500 g
- Mleko letnie 1/2 szklanki
- Masło 70 g
- Cukier 60 g
- jajko + jajko do posmarowania chałki przed pieczeniem
- Sól szczypta
Kruszonka:
- Masło 30 g
- Cukier 30 g
- Mąka pszenna tortowa 60 g
Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki na rozczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10-15 minut.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, miękkie masło, cukier, sól. letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto jest elastyczne i ładnie odchodzi od rąk. ( wyrabiamy przez kilka minut).
Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozcierać w dłoniach do połączenia się składników i uzyskania kruszonki. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Wyciągamy ciasto z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Z każdej części formujemy wałek o długości dużej blaszki z piekarnika ok. 50 cm.
Wałki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść warkocz. Końce ciasta skleić ze sobą. Chałkę przykryć i odstawić na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Chałkę przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Pieczemy bez termoobiegu przez ok. 30 minut. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Komentarze
Prześlij komentarz