Chałka


Składniki:
(szklanka 250 ml)

Rozczyn:

  1. Drożdże 25 g
  2. Cukier łyżka
  3. Mąka pszenna tortowa łyżka
  4. Mleko letnie 1/2 szklanki


Ciasto właściwe:
  1. Mąka pszenna tortowa 500 g
  2. Mleko letnie 1/2 szklanki
  3. Masło 70 g
  4. Cukier 60 g
  5. jajko + jajko do posmarowania chałki przed pieczeniem
  6. Sól szczypta
Kruszonka:
  1. Masło 30 g
  2. Cukier 30 g
  3. Mąka pszenna tortowa 60 g
Przygotowanie:

W misce mieszamy wszystkie składniki na rozczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10-15 minut.

Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, miękkie masło, cukier, sól. letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto jest elastyczne i  ładnie odchodzi od rąk. ( wyrabiamy przez kilka minut).

Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozcierać w dłoniach do połączenia się składników i uzyskania kruszonki. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

Wyciągamy ciasto z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Z każdej części formujemy wałek o długości dużej blaszki z piekarnika ok. 50 cm.

Wałki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść warkocz. Końce ciasta skleić ze sobą. Chałkę przykryć i odstawić na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Chałkę przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Pieczemy bez termoobiegu przez ok. 30 minut. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











Komentarze