Składniki:
(blaszka 24x27)
(blaszka 24x27)
- Herbatniki opakowanie 250 g
- Mascarpone 250 g
- Śmietanka 30 % 400 ml
- Masło 50 g
- Orzechy laskowe 150 g ( użyłam prażonych bez brązowej skórki)
- Krem czekoladowy 2 pełne łyżki
- Cukier łyżka
- Cukier puder łyżka
- Mleko w proszku 2 szklanki
- Czekolada gorzka 50 g + łyżeczka oleju kokosowego
Do garnka wlewamy 200 ml śmietanki, łyżkę cukru, masło mleko w proszku i wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Często mieszając drewnianą łyżka lub trzepaczką.
Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekane lub zblendowane orzeszki i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do całkowego przestudzenia. Do miski przełożyć serek mascarpone i zmiksować z przygotowaną masą z orzeszkami laskowymi. Masę z orzeszkami dodaję do serka mascarpone i wszystko razem miksuje do połączenia się składników.
W osobnej misce ubijam 200 ml śmietanki z łyżką cukru pudru na sztywno. Dodajemy do kremu z mascarpone i wszystko razem mieszamy szpatułką.
Do miseczki odkładamy dwie kopiaste łyżki kremu z mascarpone i dodajemy do tego dwie pełne łyżki kremu czekoladowego. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Blaszkę o wymiarach 24x27 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy pierwszą warstwę ciastek. Wykładamy białą masę z mascarpone i ponownie układamy herbatniki. Kolejno wykładamy masę z kremem czekoladowym i równomiernie rozsmarowujemy.
Następnie rozpuszczamy gorzką czekoladę nad parą wodną. Dodajemy łyżeczkę oleju. Dodałam koksowy. (Jeśli czekolada nadal nie będzie odpowiednio płynna dodajemy więcej oleju). Polewamy po cieście tworząc wzorki. Na koniec ułożyć czekoladki kinder bueno. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego!
Do miseczki odkładamy dwie kopiaste łyżki kremu z mascarpone i dodajemy do tego dwie pełne łyżki kremu czekoladowego. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Blaszkę o wymiarach 24x27 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy pierwszą warstwę ciastek. Wykładamy białą masę z mascarpone i ponownie układamy herbatniki. Kolejno wykładamy masę z kremem czekoladowym i równomiernie rozsmarowujemy.
Następnie rozpuszczamy gorzką czekoladę nad parą wodną. Dodajemy łyżeczkę oleju. Dodałam koksowy. (Jeśli czekolada nadal nie będzie odpowiednio płynna dodajemy więcej oleju). Polewamy po cieście tworząc wzorki. Na koniec ułożyć czekoladki kinder bueno. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz