Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem



Składniki:

(szklanka 250 ml)
( forma 25x35 cm)

Kruche ciasto:

  1. Mąka pszenna tortowa 1 i 1/2 szklanki
  2. Mąka krupczatka 1 i 1/2 szklanki ( można zastąpić pszenną tortową)
  3. Jajka 2
  4. Masło 250 g
  5. Cukier puder 3/4 szklanki
  6. Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Budyń:
  1. Mleko 1l
  2. Budyń śmietankowy 2 x 40 g
  3. Mąka ziemniaczana łyżka
  4. Cukier 4 łyżki
Owoce:
  1. Rabarbar 500 g + łyżka cukru
Przygotowanie:

Zimne masło posiekać lub podzielić na mniejsze kawałki ułatwi to wyrobienie ciasta. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto i szybko zagnieść do połączenia się składników.

Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 70% i 30 % każdą cześć zawinąć w folię spożywczą. większą część wkładam do lodówki mniejszą do zamrażalnika. (ułatwi to ścieranie ciasta na tarce).

Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.

W tym czasie rabarbar kroimy w kosteczkę zasypujemy łyżką cukry, mieszamy i odstawiamy.


Przygotowujemy budyń. Do kubka wlewamy 250 ml, wsypujemy budynie oraz mąkę i dokładnie mieszamy.Do garnka wlewamy 750 ml mleka oraz cukier i zagotowujemy. 

Rozprowadzony proszek budyniowy wlewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez kilka minut do momentu zgęstnienia. Lekko studzimy.

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki i wylepiamy nim spód blachy. Kolejno wylewamy ciepły nie gorący budyń i rozprowadzamy równomiernie. Posypujemy przygotowanym wcześniej rabarbarem.

( można również na kruche ciasto wyłożyć rabarbar i dopiero wyłożyć ciepły budyń ).

Wyciągamy mniejszy kawałek ciasta z zamrażalnika. i ścieramy po całości blaszki na tarce jarzynowej.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto najlepiej kroić po całkowitym przestudzeniu. Ciasto przechowuje w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









Komentarze

Prześlij komentarz