Muffiny z rabarbarem

Składniki:
(składniki na 12 sztuk)
(szklanka 250 ml)
  1. mąka pszenna 250 g
  2. Cukier 1/2 szklanki
  3. Maślanka 3/4 szklanki
  4. Masło 120 g
  5. Jajka 2
  6. Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  7. Rabarbar 200 g + łyżka cukru
Przygotowanie:

Rabarbar pokroić w kosteczkę, zasypać łyżką cukru, wymieszać i odstawić na 10-15 minut.

Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce wymieszać jajka, maślankę, roztopione i przestudzone masło oraz cukier.

Mokre składniki połączyć suchymi. Na koniec dodać rabarbar zostawiając niewielką część do ułożenia na muffinach przed pieczeniem. Ponownie wymieszać.

Przełożyć do papilotek udekorować pozostałym rabarbarem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut bez termoobiegu lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Komentarze

Prześlij komentarz