Składniki:
- Mąka pszenna typ 750 g 350 g ( użyłam mąki Złoty Kłos)
- Maka pszenna typ 450 150 g ( użyłam mąki Złoty Kłos)
- Woda letnie 350 g
- Sól 10 g
- Mieszanka gotowego zakwasu suszonego 15 g z drożdżami suszonymi 8 g ( mieszanka z firmy Złoty Kłos)
- Pestki dyni 3 łyżki ( firmy Złoty Kłos)
UWAGA!!
Mąkę,zakwas oraz pestki dyni można zakupić klikając w link poniżej:
Mąkę,zakwas oraz pestki dyni można zakupić klikając w link poniżej:
Przygotowanie:
W misce umieścić wszystkie składniki na chleb. Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
Ciasto wychodzi lekko klejące i tak powinno być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Pod koniec wyrastania nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przed włączeniem piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne. Po nagrzaniu piekarnika wyjmujemy naczynie i przekładamy do niego chleb. Nożem zrobić nacięcia. i włożyć do piekarnika. Pieczemy przez ok 60 minut. ( Dodatkowo aby chleb miał chrupiąca skórkę i pozostał dłużej świeży warto włożyć do piekarnika miseczkę z wodą). Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz