Pszenny chrupiący chleb

Składniki:

  1. Mąka pszenna typ 750 g 350 g ( użyłam mąki Złoty Kłos)
  2. Maka pszenna typ 450 150 g ( użyłam mąki Złoty Kłos)
  3. Woda letnie 350 g
  4. Sól 10 g
  5. Mieszanka gotowego zakwasu suszonego 15 g z drożdżami suszonymi 8 g ( mieszanka z firmy Złoty Kłos)
  6. Pestki dyni 3 łyżki ( firmy Złoty Kłos)
UWAGA!! 

Mąkę,zakwas oraz pestki dyni można zakupić klikając w link poniżej:



Przygotowanie:

W misce umieścić wszystkie składniki na chleb. Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
Ciasto wychodzi lekko klejące i tak powinno być.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.

Pod koniec wyrastania nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przed włączeniem piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne. Po nagrzaniu piekarnika wyjmujemy naczynie i przekładamy do niego chleb. Nożem zrobić nacięcia. i włożyć do piekarnika. Pieczemy przez ok 60 minut. ( Dodatkowo aby chleb miał chrupiąca skórkę i pozostał dłużej świeży warto włożyć do piekarnika miseczkę z wodą). Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:















Komentarze