Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:
  1. Młoda kapusta 1,5 kg
  2. Mięso mielone 1 kg ( u mnie zmielona łopatka + karkówka)
  3. Ryż 200 g
  4. Cebula
  5. Olej 4 łyżki
  6. Sól
  7. Pieprz
Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do garnka wkładamy kapustę i po ok 2-3 minutach odcinamy pojedynczo sparzone zewnętrzne liście. Po sparzeniu wszystkich liści odcinamy zgrubienia z liści.

Surowe mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy podsmażoną cebulę wraz z olejem. Na końcu dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy.

Na środek liścia nałożyć farsz. Zwinąć jak krokiety lub zwinąć środkiem a boki wcisnąć w mięso. Jak zwinąć gołąbki zobaczycie w filmie poniżej.

Na dnie dużego szerokiego garnka ułożyć liście, które nam zostały. Układamy gołąbki. Przykrywamy liśćmi kapusty jeśli nam jeszcze zostały. Zalewamy wodą do wysokości gołąbków. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości. U mnie ok. 35 minut. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:














Komentarze