krucha rolada z rabarbarem

Składniki:
( z podanej porcji wychodzą 3 rolady)
(szklanka 250 ml)
  1. Mąka 4 szklanki
  2. Masło 200 g
  3. Smalec łyżka
  4. Śmietana 18 % 3 pełne łyżki
  5. Cukier 1,5 szklanki
  6. Jajko
  7. Żółtka 5
  8. Proszek do pieczenia 2 łyżki
  9. Rabarbar 500 g + łyżka cukru
Przygotowanie:

Rabarbar pokroić w kosteczkę, zasypać łyżką cukru i odstawić na 10 minut.

W misce mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki jajko, żółtka oraz cukier, kolejno dodajemy śmietanę, proszek do pieczenia i mieszamy. dodajemy posiekane masło, smalec i mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 3 części. Za pomocą dłoni rozpłaszczamy na grubość ok. 3-4 mm. rozpłaszczmy na prostokąt o długości nie dłuższej niż wielkość blaszki. Blat najlepiej podsypać  odrobiną mąką, dzięki temu ciasto nie będzie kleiło się do blatu i ułatwi to zwijanie.

Na rozpłaszczone ciasto wykładamy 1/3 rabarbaru i zwijamy w roladę, zaczynając najpierw od zwinięcia krótszych boków do środka. Jak to zrobić zobaczycie w filmie poniżej.

Postępujemy tak samo z każdą częścią ciasta. Gotowe rolady zawijamy w papierem do pieczenia zostawiając lukę pomiędzy ciastem a papierem ok. 0,5 mm do 1 cm maksymalnie.

Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni góra dół bez termoobiegu.
Po tym czasie rozcinamy papier i sprawdzamy zarumienienie ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt blade wkładamy jeszcze na kilka minut do piekarnika bez przykrywania papierem. Gotowe rolady posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:



















Komentarze

Prześlij komentarz