Składniki:
- Mąka pszenna 3 szklanki
- Cukier 1 i 1/2 szklanki
- Maślanka szklanka
- Jajka 4
- Masło 150 g
- Sok z połowy cytryny
- Proszek do pieczenia 2 pełne łyżeczki
- Truskawki 250-300 g
Przygotowanie:
Ciasto przygotowujemy bez użycia miksera. Całość wymieszałam drewnianą łyżką. W misce wymieszać cukier z maślanką. Dodajemy kolejne składniki i po każdym ręcznie wymieszać. Dodałam kolejno jajka, sok z cytryny, przesiany proszek do pieczenia, przesianą mąkę. Gdy ciasto będzie wymieszane dodajemy roztopione i przestudzone masło i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy truskawki pokrojone na mniejsze kawałki i krótko mieszamy.
Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. U mnie średnica 24 cm z kominem. Można użyć dowolnej formy podobnej wielkości.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 60 minut. Gotowe polukrować lub posypać pudrem . Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Mam formę 24x24 cm. Jakich użyć proporcji?
OdpowiedzUsuń