Brownie z cukinii

Składniki:
(keksówka 25x13cm)
(szklanka 250 ml)

  1. Cukinia 500 g
  2. Mąka orkiszowa 150 g ( można użyć zwykłej pszennej )
  3. Cukier 1/2 szklanki
  4. Czekolada gorzka 40 g
  5. Kakao 4 łyżki
  6. Olej 4 łyżki
  7. jajka 3
  8. Proszek do pieczenia pełna łyżeczka
  9. Sól szczypta
Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy szczypta soli i odstawiamy na kilka minut.

Jajka ubijamy z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Dodajemy mąkę i zmniejszamy obroty miksera do minimum. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy kakao, czekoladę, proszek do pieczenia oraz olej. Miksujemy do połączenia się składników.

Dodajemy odciśniętą cukinię z nadmiaru wody. ( nie musimy odciskać na wiór ;)). Mieszamy. 

Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 25x13cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni pieczemy przez 50 minut z termoobiegiem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto wychodzi mocno wilgotne. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:










1 komentarz:

  1. Trzeba przyznać, że na Twoim blogu pojawiają się bardzo dużo oryginalnych przepisów!

    OdpowiedzUsuń