Drożdżówki z czekoladą

Składniki:
(szklanka 250 ml, z podanej porcji wyszło 12 sztuk)

Rozczyn:
  1. Drożdże świeże 50 g
  2. Mleko 1/4 szklanki
  3. Cukier łyżeczka
  4. Mąka pszenna łyżeczka pełna
Ciasto:
  1. Mąka pszenna 500 g 
  2. Żółtka 3 
  3. Masło 100 g
  4. Cukier 1/4 szklanki
  5. Mleko 3/4 szklanki
Dodatkowo: 
  1. Krem czekoladowy
  2. kruszonka ( 25 g masła, 25 g cukru, 50 g mąki - zagniatamy na kruszonkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut)
  3. opcjonalnie jedno żółtko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem.

Przygotowanie:

Rozczyn:
W miseczce przygotować rozczyń. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.

Ciasto:
W rondelku podgrzewamy 3/4 szklanki mleka, cukier oraz masło do czasu, aż masło się rozpuści. Nie czekamy do zagotowania!.

Do dużej miski przelewamy zawartość garnka letnie mleko z cukrem i masłem, żółtka, wyrośnięty rozczyn oraz mąkę. Zagniatamy ciasto do czasu, aż wszystkie składniki nam się połączą i ciasto zacznie odchodzić od rąk. (w razie konieczności podsypać odrobiną mąki).

Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenie swojej objętości ok. 45 minut.

Ciasto podzielić na 10 różnych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć na prostokąt ok. 0,5 cm. Na środku dodajemy krem czekoladowy ok. 2 łyżeczek i sklejamy. Odkładamy łączeniem do dołu

Drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Przykryć ściereczką i odstawić do czasu nagrzania się piekarnika.

Drożdżówki posmarować rozmąconym żółtkiem. U mnie połowa posypana dodatkowo kruszonką, a pozostałe polana lukrem po upieczeniu.

Drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe dodatkowo możemy polukrować. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








1 komentarz:

  1. Przepis nie wydaje się być mocno skomplikowany, chętnie się z nim zmierzę!

    OdpowiedzUsuń