Drożdżówki zwijane z serem i truskawkami


Składniki:
(szklanka 250 ml)
(tortownica 24 cm)

Ciasto:
  1. Mąka pszenna 350 g
  2. Masło 100 g
  3. Mleko 1/4 szklanki
  4. Drożdże 40 g
  5. Jajka 2
  6. Cukier 3 łyżki
  7. Sól szczypta
Nadzienie:
  1. Twaróg 250 g
  2. Truskawki 250-300 g
  3. Żółtka 2
  4. Cukier 6 łyżek
Przygotowanie:

Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy 1/4 szklanki letniego mleka, 3 łyżki cukru oraz łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.

Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, szczyptę soli, jajka, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć folią i odłożyć na 2 godziny do lodówki.

W tym czasie twaróg zmiksować z cukrem i żółtkami. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 8 mm. Na środku rozsmarować twaróg zostawiając wolne brzegi ciasta. Na ser ułożyć truskawki i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Podzielić na 7 równych części i ułożyć w tortownicy (u mnie 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Układać przecięciem do góry. Włożyć go nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni na ok. 30 minut. Gotowe polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








2 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba film, na innych blogach tego nie ma. Chyba zostanę na dłużej na YT :)

    OdpowiedzUsuń