Składniki:
(blaszka 25/35)
(szklanka 250 ml)
Ciasto:
- Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
- Masło 100 g
- Cukier szklanka
- Żółtka 2
- Kakao 2 łyżki pełne
- Proszek do pieczenia łyżeczka
Masa serowa:
- Twaróg półtłusty lub chudy mielony 5 kostek po 250 g
- Cukier puder 200 g
- Masło 100 g
- Żółtka 2
- Białka 4
- Mąka ziemniaczana łyżka
Przygotowanie:
Do miski Przekładamy wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy, ciasto będzie taką sypką kruszonką i taka powinna być. Odłożyć dwie garści do osobnej miseczki i odkładamy na bok. Pozostałe ciasto wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. ( u mnie 25x35 cm). Ciasto dociskamy do dna blaszki, aż ładnie się połączy. Spód ciasta wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. W tym czasie przygotujemy masę serową.
W misce krótko miksujemy żółtka, biała oraz cukier, dodajemy roztopione i przestudzone masło, mąkę ziemniaczaną i ponownie, krótko miksujemy. Dodajemy partiami twaróg i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.
Przygotowaną masę serową przekładamy do podpieczony spod ciasta. Na koniec posypać odłożoną kruszonką kakaową. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz