Sernik Kakaowy - uproszczony Sernik Warszawski

Składniki:
(blaszka 25/35)
(szklanka 250 ml)

Ciasto:
  1. Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  2. Masło 100 g
  3. Cukier szklanka
  4. Żółtka 2
  5. Kakao 2 łyżki pełne
  6. Proszek do pieczenia łyżeczka
Masa serowa:
  1. Twaróg półtłusty lub chudy mielony 5 kostek po 250 g
  2. Cukier puder 200 g
  3. Masło 100 g
  4. Żółtka 2
  5. Białka 4
  6. Mąka ziemniaczana łyżka
Przygotowanie:

Do miski Przekładamy wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy, ciasto będzie taką sypką kruszonką i taka powinna być. Odłożyć dwie garści do osobnej miseczki i odkładamy na bok. Pozostałe ciasto wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. ( u mnie 25x35 cm). Ciasto dociskamy do dna blaszki, aż ładnie się połączy. Spód ciasta wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. W tym czasie przygotujemy masę serową.

W misce krótko miksujemy żółtka, biała oraz cukier, dodajemy roztopione i przestudzone masło, mąkę ziemniaczaną i ponownie, krótko miksujemy. Dodajemy partiami twaróg i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.

Przygotowaną masę serową przekładamy do podpieczony spod ciasta. Na koniec posypać odłożoną kruszonką kakaową. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz