Ketchup z cukinii

 Składniki:
(szklanka 250 ml)
(porcja na 2,5 l ketchupu)

  1. Cukinia 1,5 kg młoda może być ze skórką, większe bez skóry i ziaren
  2. Cebula 0,5 kg
  3. Cukier 250 g
  4. Ocet jabłkowy 3/4 szklanki ( można użyć zwykłego)
  5. Sól 2 łyżki
  6. Koncentrat pomidorowy 2 słoiczki łącznie 400 g
  7. Słodka papryka łyżeczka
  8. Ostra papryka 1/2 łyżeczki
  9. Pieprz łyżeczka
Przygotowanie:

Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce jarzynowej ( U mnie młoda cukinia ze skórką. Cukinię można obrać wtedy kolor będzie bardziej intensywny czerwony.) Posolić, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny. 

Po tym czasie przełożyć całość do garnka, nie odciskać. Grotować do miękkości 30 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zblendować. Dodać cukier, ocet, koncentrat oraz przyprawy. Całość ponownie zagotowywać. 

Gorący ketchup przelewać do wyparzonych najlepiej gorących słoików. Odwrócić do góry dnem i poczekać 30 minut powinny się zassać. Jeśli tak się nie stanie dodatkowo pasteryzować przez ok. 8-10 minut.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:






Komentarze

Prześlij komentarz