Kruche ciasto z borówkami i pianką

 Składniki:
(tortownica 24 cm)
(szklanka 250 ml)

Ciasto:

  1. Mąka krupczatka 450 g
  2. Masło 250 g
  3. Żółtka 5
  4. Cukier puder 1/3 szklanki 
  5. Proszek do pieczenia łyżeczka
Beza:
  1. Białka 5 
  2. Cukier 3/4 szklanki
  3. Mąka ziemniaczana łyżka
Owoce:
  1. Borówki 500 g
  2. Mąka ziemniaczana łyżeczka płaska
Przygotowanie:

Składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą w proporcji 1/3 i 2/3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.

Większy kawałek ciasta rozłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie ubić białka na sztywną pianą. Do ubitych białek dodawać cukier łyżka po łyżce i po każdym dodaniu partii cukru miksować ok 20 sekund. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.

Na podpieczony spód przełożyć borówki wymieszane z mąką. Na borówki przekładamy ubitą pianę. Na koniec na pianę ścieramy na tarce mniejszy kawałek kruchego ciasta.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 150 stopni. Kroić po całkowitym przestudzeniu. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Komentarze