Składniki:
(tortownica 24 cm)
(szklanka 250 ml)
Ciasto:
- Mąka krupczatka 450 g
- Masło 250 g
- Żółtka 5
- Cukier puder 1/3 szklanki
- Proszek do pieczenia łyżeczka
Beza:
- Białka 5
- Cukier 3/4 szklanki
- Mąka ziemniaczana łyżka
Owoce:
- Borówki 500 g
- Mąka ziemniaczana łyżeczka płaska
Przygotowanie:
Składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą w proporcji 1/3 i 2/3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
Większy kawałek ciasta rozłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie ubić białka na sztywną pianą. Do ubitych białek dodawać cukier łyżka po łyżce i po każdym dodaniu partii cukru miksować ok 20 sekund. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
Na podpieczony spód przełożyć borówki wymieszane z mąką. Na borówki przekładamy ubitą pianę. Na koniec na pianę ścieramy na tarce mniejszy kawałek kruchego ciasta.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 150 stopni. Kroić po całkowitym przestudzeniu. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz