Pierogi z jagodami

Składniki:
( porcja na 50 sztuk)

 Ciasto:

  1. Mąka pszenna  500 g
  2. Woda ciepła ok. 3/4 szklanki
  3. Żółtko
  4. Sól szczypta
Nadzienie:
  1. Jagody 300 g
  2. Cukier 2 łyżki
Przygotowanie:

Z mąki, wody, soli i żółtka zagnieść gładkie ciasto. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki).
Cienko rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć kółka.

Jagody wymiesza z cukrem. Ilość cukry zależy tego jak słodkie będą jagody. Jeśli używamy jagód mrożonych to nie rozmrażać.

Na każde kółko ciasta na środku nakładamy jagody wymieszane z cukrem.

Gotujemy z lekko osolonej wodzie. ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:










Komentarze