Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Ciasto:
( porcja na 50 sztuk)
  1. Mąka pszenna  500 g
  2. Woda ciepła ok. szklanka 250 ml
  3. Żółtko
Farsz:
  1. Mięso gotowane u mnie łopatka 700 g 
  2. Kapusta kiszona 700 g
  3. Cebula
  4. Sól
  5. Pieprz
  6. Olej do podsmażenia cebuli 2-3 łyżki
Przygotowanie:

Kapustę zalać zimną wodą.Gotować do miękkości z odrobiną soli. Ugotowaną kapustę odcedzić i wystudzić. Odcisnąć dobrze z nadmiaru wody.

Mięso pokroić w większą kostkę zalać wodą ok. 1-2 cm nad mięsem. Gotować z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego oraz ziela angielskiego do miękkości.

Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na złoty kolor.

Ugotowane mięso wraz z kapustą zmielić w maszynce. Na końcu do maszynki dodać cebulę wraz olejem. Farsz doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Farsz dzielę od razu na 50 kulek.

Z mąki, wody i żółtka zagnieść gładkie ciasto. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki).
Cienko rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć kółka.

Po kolei do każdego kółka włożyć kulkę farszu i skleić.

Gotujemy z osolonej wodzie. ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











Komentarze