Ciasto:
( porcja na 50 sztuk)
- Mąka pszenna 500 g
- Woda ciepła ok. szklanka 250 ml
- Żółtko
Farsz:
- Mięso gotowane u mnie łopatka 700 g
- Kapusta kiszona 700 g
- Cebula
- Sól
- Pieprz
- Olej do podsmażenia cebuli 2-3 łyżki
Przygotowanie:
Kapustę zalać zimną wodą.Gotować do miękkości z odrobiną soli. Ugotowaną kapustę odcedzić i wystudzić. Odcisnąć dobrze z nadmiaru wody.
Mięso pokroić w większą kostkę zalać wodą ok. 1-2 cm nad mięsem. Gotować z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego oraz ziela angielskiego do miękkości.
Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na złoty kolor.
Ugotowane mięso wraz z kapustą zmielić w maszynce. Na końcu do maszynki dodać cebulę wraz olejem. Farsz doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Farsz dzielę od razu na 50 kulek.
Z mąki, wody i żółtka zagnieść gładkie ciasto. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki).
Cienko rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć kółka.
Po kolei do każdego kółka włożyć kulkę farszu i skleić.
Gotujemy z osolonej wodzie. ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz