Składniki:
Naleśniki:
( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 12 naleśników)
Naleśniki:
( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 12 naleśników)
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Woda 1 i 1/2 szklanki
- Mleko szklanka
- Jajko
- Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie)
- Sól 1/2 łyżeczki
- Olej łyżka
Farsz:
- Kapusta kiszona 400 g
- Mięso gotowane u mnie łopatka 400 g
- Cebula
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.
Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek.
Kapustę zalać zimną wodą.Gotować do miękkości z odrobiną soli. Ugotowaną kapustę odcedzić i wystudzić. Odcisnąć dobrze z nadmiaru wody.
Mięso pokroić w większą kostkę zalać wodą ok. 1-2 cm nad mięsem. Gotować z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego oraz ziela angielskiego do miękkości.
Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na złoty kolor.
Ugotowane mięso wraz z kapustą zmielić w maszynce. Na końcu do maszynki dodać cebulę wraz olejem. Farsz doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach zwinąć i obtoczyć w jajku i bułce tartej. Podsmażać na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony.
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz