Odrywane bułeczki drożdżowe z marmoladą

 Składniki:
(szklanka 250 ml, składniki na 12 sztuk)

Rozczyn:

  1. Drożdże 50 g
  2. Łyżeczka cukru
  3. Łyżka mąki
  4. Mleko letnie 1/2 szklanki
Ciasto:
  1. Mąka pszenna 500 g
  2. Masło 100 g
  3. Cukier 1/2 szklanki
  4. Mleko letnie 1/2 szklanki
  5. Jajka 2 + 1 do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  6. Sól szczypta
  7. Marmolada lub powidła
Przygotowanie:

Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól. Dodać jajka, rozpuszczone i przestudzone masło, mleko, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut.

Ciasto wyjąć na blat posypany odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 12 części. lekko rozpłaszczyć nałożyć łyżeczkę marmolady lub powideł. Skleić i uformować bułeczki. Odłożyć na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem . Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 10 minut. 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 25 minut. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:












Komentarze