Rurki z bitą śmietaną

 Składniki:
(składniki na ok. 50 sztuk)

Ciasto:

  1. Mąka pszenna 500 g
  2. Jajka 2
  3. Masło lub margaryna 250 g
  4. Śmietana szklanka
  5. Sól szczypta
+ jajko i cukier do obtaczania rurek przed pieczeniem


Krem:
  1. Śmietana 30% 500-600 ml
  2. Cukier puder 5-6 łyżek
Przygotowanie: 

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Ciasto cienko rozwałkować i pociąć na pasy. Długość zależy od wielkości rurek jakie posiadacie. Zawijamy na foremki, Jak to zrobić zobaczycie w filmie poniżej. Nawiniętą rurkę jedną stroną zanurzamy w rozmąconym jajku a następnie tą samą stroną zanurzamy w cukrze.

Rurki przekładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia cukrem do góry. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut. 

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i na koniec dosypujemy partiami cukier puder. 

Gotowe rurki napełniamy kremem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Komentarze