Ciasto Salceson

 Składniki:


(blaszka 20x30cm)
((szklanka 250 ml)

  1. Mąka pszenna 2 szklanki
  2. Jajka 3 L
  3. Orzechy szklanka u mnie laskowe
  4. Olej 1/2 szklanki
  5. Kefir 1/2 szklanki ( można użyć maślanki, jogurtu lub mleka)
  6. Cukier 3/4 szklanki
  7. Jabłka 4 sztuki ( u mnie 600g)
  8. Kakao 2 łyżki
  9. Cynamon łyżeczka
  10. Proszek do pieczenia łyżeczka
  11. Soda łyżeczka

Przygotowanie:

do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, dodajemy żółtka, kakao, cukier, kefir oraz olej. Wszystko razem krótko zmiksować. Masa wychodzi gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzeszki. Ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami do ciasta i po każdym dodaniu białek mieszamy. Dzięki dodaniu jabłek i białek masa stanie się rzadsza. 
 
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopi przez ok. 35 minut. lub do tzw. suchego patyczka. Gotować posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz