Drobiowa galareta z warzywami

 Składniki:

  1. Nóżki z kurczaka 4 sztuki
  2. Marchew 3 małe
  3. Liść laurowy
  4. Ziele angielskie 3 kulki
  5. Seler ćwiartka
  6. Por mały kawałek
  7. Sól
  8. Żelatyna 4 łyżki
  9. Groszek konserwowy 1/3 puszki
  10. Jajko ugotowane na twardo 2
  11. Natka Pietuszki 2 gałązki
Przygotowanie:

Do garnka przełożyć nogi z kurczaka, marchew, por, seler, liść laurowy, ziele, sól. Wlewamy wodę tylko do przykrycia składników. Gotujemy całość do czasu, aż mięso będzie bardzo miękkie ok. 2 godziny.

Gdy mięso będzie miękkie przecedzamy wywar. Mięso obieramy ze skóry i rozdrabniamy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w kostkę. Odmierzamy 700 ml wywaru i dodajemy 4 łyżki żelatyny. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. (Jeśli chcemy zrobić więcej galaretek to na 1l wywaru przypada ok. 6 łyżek żelatyny).

Do kubeczków wkładamy przygotowane składniki: mięso, plasterek jajka, groszek, marchew, natkę pietruszki. Zalewamy przygotowanym wywarem. Wkładamy do lodówki do stężenia. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz