Pulpeciki w sosie pomidorowym

 Składniki:
(ok. 20 sztuk)

  1. Mięso mielone drobiowe 500 g
  2. Czosnek ząbek
  3. Jajko
  4. Cebula mała 
  5. Bułka tarta łyżka
  6. Słodka papryka 1/2 łyżeczka
  7. majeranek 1/2 łyżeczki
  8. Sól
  9. Pieprz
  10. Mąka do obtaczania pulpecików ok. 3 łyżki
  11. Pomidory krojone w puszcze 
  12. Koperek garść
  13. Woda 1/4 szklanki
Przygotowanie:

Do miski przekładamy mięso mielone, czosnek, podsmażoną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość mieszamy do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kuleczki u mnie wychodzi ok. 20 sztuk. Każdą obtaczamy w mące. 

Tak przygotowane pulpeciki obsmażamy z każdej strony przez ok. 1 minutę. Zalewamy pomidorami i całość dusimy ok.10-15minut. Pod koniec jeśli pomidory będą zbyt gęste podlewamy wodą ok .1/4 szklanki. Całość posypujemy dużą ilością posiekanego koperku. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








Komentarze