Rogaliki krucho drożdżowe

Składniki:
( porcja na 16 rogalików / 1 blachę z piekarnika)

  1. Mąka 250 g
  2. Drożdże 20 g
  3. Masło 100 g
  4. Jajko
  5. Śmietana łyżka
  6. Cukier łyżka
  7. Sól szczypta 
  8. Nadzienie: czekolada, marmolada, jabłka
Przygotowanie:

Drożdże zasypujemy cukrem, rozgniatamy widelcem i odstawiamy do momentu rozpuszczenia się drożdży.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, sól, jajko, masło i rozpuszczone drożdże. Całość zagniatamy. Gdy składniki się połączą zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. 

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Blat posypujemy mąką i każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o grubości 2-3 mm. Rozwałkowane kawałki podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć kostkę czekolady, marmoladę lub np. kawałek jabłka. Zawinąć na kształt rogalika.

Gotowe odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika rogaliki smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok 15 minut do ładnego zarumienienia. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:













1 komentarz:

  1. Rogaliki to przysmak każdego łasucha. Możemy zmieniać nadzienia w zależności od tego, co lubimy. Z czekoladą, budyniem, a nawet marmoladą. Prowadzimy także akcję charytatywną, która ma na celu nieść pomoc w zakresie poprawy zdrowia i warunków leczenia dla najbardziej potrzebujących. Do tej akcji wykorzystujemy Rogale Świętomarcińskie. Warto pomagać :)

    OdpowiedzUsuń