Sernik złota rosa

 Składniki:

Ciasto:

  1. Masło 200 g lub margaryna 250 g 
  2. Mąka 2 szklanki
  3. Cukier 1/2 szklanki
  4. Żółtka 3
  5. Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  6. Cukier z wanilią łyżeczka
Masa serowa:
  1. Twaróg z wiaderka 1 kg
  2. Cukier szklanka
  3. Żółtka 4
  4. Jajka 2
  5. Mleko 2 szklanki
  6. Budyń śmietankowy 2
  7. Olej 1/2 szklanki
Pianka:
  1. Białka 7 
  2. Cukier 1/2 szklanki
170 - 45 min
150 - 10-15 minut

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i zagniatamy szybko ciasto.

Dużą blaszkę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce. 

Kolejno przygotowuje masę serową. Do miski wsypujemy cukier, żółtka oraz jajka i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy budynie, mleko oraz olej i ponownie miksujemy krótko . Dodajemy twaróg i miksujemy. Tak przygotowaną masę serową przelewamy na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy ok. 45 minut. w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.

W tym czasie białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Po każdym dodaniu miksujemy ok. 20-30 sekund i dopiero dodajmy kolejną porcję cukru. 

Sernik po upływnie 45 minut wyciągamy na chwilę z piekarnika i wykładamy delikatnie ubite białka. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut w temperaturze 150 stopni. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:














Komentarze

Prześlij komentarz