Piernik błyskawiczny

 Składniki:
( szklanka 250 ml, keksówka dl. 30 cm)

  1. Mąka tortowa 2 szklanki
  2. Mleko szklanka
  3. Powidła śliwkowe 1/2 szklanki
  4. Cukier szklanka
  5. Olej 1/2 szklanki
  6. Miód 2 łyżki
  7. Kakao 2 łyżki
  8. Jajko 2
  9. Przyprawa do piernika łyżka pełna
  10. Proszek do pieczenia łyżeczka
  11. Soda oczyszczona łyżeczka
Przygotowanie:

W misce przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao.

W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem. Cukier dodajemy partiami i po każdym dodaniu chwilę miksujemy. 

Kolejno dodajemy partiami mleko, na przemian z przesianą mąką. Dodajemy wolnym strumieniem olej oraz miód. Na koniec dodajemy powidła, krótko miksujemy. 

Całość przelewamy do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 1h lub do tzw. suchego patyczka. Gotowy oblać polewą czekoladową. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:










Komentarze

Prześlij komentarz