Składniki:
( szklanka 250 ml, keksówka dl. 30 cm)
- Mąka tortowa 2 szklanki
- Mleko szklanka
- Powidła śliwkowe 1/2 szklanki
- Cukier szklanka
- Olej 1/2 szklanki
- Miód 2 łyżki
- Kakao 2 łyżki
- Jajko 2
- Przyprawa do piernika łyżka pełna
- Proszek do pieczenia łyżeczka
- Soda oczyszczona łyżeczka
Przygotowanie:
W misce przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao.
W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem. Cukier dodajemy partiami i po każdym dodaniu chwilę miksujemy.
Kolejno dodajemy partiami mleko, na przemian z przesianą mąką. Dodajemy wolnym strumieniem olej oraz miód. Na koniec dodajemy powidła, krótko miksujemy.
Całość przelewamy do keksówki o długości 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 1h lub do tzw. suchego patyczka. Gotowy oblać polewą czekoladową. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Najlepszy piernik na święta :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń