Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:
(na ok. 50 sztuk)

Ciasto:
  1. Mąka pszenna 500 g
  2. Olej 3 łyżki
  3. Woda gorąca 1 i 1/4 szklanki
  4. Sól łyżeczka
Farsz:
  1. Kapusta kiszona 800 g
  2. Grzyby suszone 40 g
  3. Cebula średnia
  4. Sól
  5. Pieprz
Przygotowanie:

Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości ok 1 godzinę.

Kapustę ugotować od miękkości z dodatkiem soli i odrobimy cukru. Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na oleju.

W maszynce przemielić na średnich oczkach kapustę oraz grzyby. ( Możemy również wszystko drobno pokroić). Całość wymieszać dodać podsmażoną cebulkę. Doprawić solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać. 

Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki).
Cienko rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć kółka.

Po kolei do każdego kółka włożyć kulkę farszu i skleić.

Gotujemy z osolonej wodzie. ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Komentarze