Sernik z mlekiem w proszku

 Składniki:
(blaszka 25x35 cm)
(szklanka 250 ml)

  1. Twaróg 1 kg u mnie z wiaderka
  2. Jajka L 6
  3. Budyń śmietankowy 2x 40g
  4. Cukier szklanka
  5. Mleko w proszku 1 i 1/2 szklanki
  6. Mleko 1i 1/2 szklanki
  7. Olej 3/4 szklanki
Przygotowanie:

Mo misy robota wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, budynie, mleko w proszku oraz dodajemy twaróg całość miksujemy do połączenia się składników. Kolejno wlewamy powoli olej oraz mleko. Cały czas miksujemy do momentu, aż znikną grudni z mleka w proszku. Białka ubijamy w osobnej misie na sztywno. Dodajemy do masy serowej i całość mieszamy szpatułką, aż białka połączą się z masą.

Blaszkę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Na nie układamy herbatniki. Powoli przelewamy masę serową na ciastka. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 170 stopni przez ok 1 h. ( Blaszkę z ciasto wkładam do większej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Do większej blaszki wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości sernika. Wkładamy bo nagrzanego piekarnika i pieczemy tak przez ok. 60 minut). Jeśli sernik w trakcie pieczenia zacznie się mocno rumienić przykrywamy folią aluminiową. Po tym czasie studzimy sernik przy uchylonym lekko piekarniku przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z wodą zostawiając sernik w piekarniku do całkowitego przestudzenia.

Gotowy sernik posypać pudrem lub przygotować polewę. Smacznego!

Sernik można piec bez kąpieli wodnej w takiej samej temperaturze. Należy jednak pamiętać, że wtedy szybciej zacznie się przypiekać, a konsystencja sernika może być troszkę inna. Przygotowanie sernika każdym sposobem będzie poprawna.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:

















Komentarze

  1. A czy sernik można zrobić na kruchym spodzie zamiast ciastek bo jak ostatnim razem robiłam to wypłynęły na wierzch 😔

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.A czy rozmiar blaszki jest podany wewnętrzny czy zewnętrzny?mleko dodajemy w temp pokojowej?bo w wielu przepisach jest napisane żeby dodać zimne mleko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik puszysty jak obłoczek. Troszkę góra za bardzo się spiekła ale w smaku rewelacja. Wyszedł równy i nic nie opadł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego ten sernik na drugi dzień się rozsypuje ni można go pokroić??? Co może być przyczyną?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mam większej blaszki, w czym mogę zrobić kąpiel wodną? Czy mogę nalać wody do blaszki z wyposażenia piekarnika i na nią postawić blaszkę z ciastem?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy tezeba robić w tej kompieli wodnej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ten przepis. Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz