Śledzie w sosie salsa

 Składniki:

  1.  Śledzie w oleju 500 g
  2.  Cebula średnia
  3.  Pomidory krojone z puszki
  4.  Papryka czerwona 1/2
  5.  Marchewka mała
  6.  Koncentrat pomidorowy łyżeczka
  7. Zioła prowansalskie 1/3 łyżeczki
  8. Papryka słodka 1/3 łyżeczki
  9. Cukier łyżeczka
  10. Sól
  11. Pieprz
Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w cienkie paski i marchewkę w drobne słupki. ( im mniejsze tym szybciej się ugotuję). Zalać zblendowanymi pomidorami z puszki. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw ok. 30 minut. 

Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat, paprykę słodką, zioła prowansalskie, cukier, sól oraz pieprz do smaku. Wymieszać zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli nie używacie gotowych śledzi w oleju należy je wcześniej wymoczyć. Opłukać w zimnej wodzie . Odstawić na godzinę zmieniając 2-3 razy wodę.

Śledzie wymieszać z przygotowaną zalewą.  Odstawić na 12 godzin. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









Komentarze

Prześlij komentarz