Składniki:
- Śledzie w oleju 500 g
- Cebula średnia
- Pomidory krojone z puszki
- Papryka czerwona 1/2
- Marchewka mała
- Koncentrat pomidorowy łyżeczka
- Zioła prowansalskie 1/3 łyżeczki
- Papryka słodka 1/3 łyżeczki
- Cukier łyżeczka
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w cienkie paski i marchewkę w drobne słupki. ( im mniejsze tym szybciej się ugotuję). Zalać zblendowanymi pomidorami z puszki. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw ok. 30 minut.
Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat, paprykę słodką, zioła prowansalskie, cukier, sól oraz pieprz do smaku. Wymieszać zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli nie używacie gotowych śledzi w oleju należy je wcześniej wymoczyć. Opłukać w zimnej wodzie . Odstawić na godzinę zmieniając 2-3 razy wodę.
Śledzie wymieszać z przygotowaną zalewą. Odstawić na 12 godzin. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
takie śledziki muszą być pyszne
OdpowiedzUsuń