Składniki:
(blaszka 25x35cm)
(szklanka 250 ml)
Ciasto:
- Mąka krupczatka 450 g
- Masło 275 g
- Żółtka 5
- Cukier puder 1/3 szklanki
- Proszek do pieczenia łyżeczka
Beza:
- Białka 5
- Cukier 3/4 szklanki
- Budyń śmietankowy opakowanie 40 g
Owoce:
- Jabłka 1,2 kg
- Cynamon
Przygotowanie:
Składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą w proporcji 1/3 i 2/3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
Większy kawałek ciasta rozłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie ubić białka na sztywną pianą. Do ubitych białek dodawać cukier łyżka po łyżce i po każdym dodaniu partii cukru miksować ok 20 sekund. Na koniec dodać budyń i krótko zmiksować.
Na podpieczony spód przełożyć odciśnięte jabłka. Na jabłka przekładamy ubitą pianę. Na koniec na pianę ścieramy na tarce mniejszy kawałek kruchego ciasta.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy 30-35 minut, a Kroić po całkowitym przestudzeniu. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Świetny przepis na pyszny deser! Fajne zdjęcia! Gratulacje :)
OdpowiedzUsuń