Wigilijne uszka z grzybami

 Składniki:
(na ok .40 sztuk)
(szklanka 250 ml)

Ciasto:

  1.  Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  2.  Woda gorąca 1/2 szklanki
  3. Sól 1/2 łyżeczki
Farsz:
  1. Grzyby suszone 30 g
  2. Cebula mała 
  3. Sól
  4. Pieprz
Przygotowanie:

Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości ok 1 godzinę.

Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na oleju.

W maszynce przemielić na średnich oczkach  grzyby. ( Możemy również wszystko drobno pokroić). Całość wymieszać dodać podsmażoną cebulkę. Doprawić solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać. 

Z mąki, wody i soli zagnieść gładkie ciasto. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki).
Cienko rozwałkować i za pomocą kieliszka wyciąć kółka.

Po kolei do każdego kółka włożyć kulkę farszu i skleić jak tradycyjnego pieroga , dodatkowo sklejając ze sobą jego końce.

Gotujemy z osolonej wodzie. ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z czerwonym barszczem. Przepis znajdziecie również na moim kanale.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:






Komentarze