Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym

Składniki:

  1.  Mięso mielone 400 g
  2. Ryż 200 g
  3. Pomidory krojone w puszce
  4. Cebula
  5. Pieczarki 250 g
  6. Groszek konserwowy szklanka
  7. Ser żółty150 g
  8. Sól
  9. Pieprz
  10. Natka pietruszki posiekana 2 łyżki
Przygotowanie:

Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. 3-4 minuty krócej niż jest na opakowaniu.

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy pokrojone pieczarki. Całość smażymy do momentu całkowitego odparowania wody. 

Dodajemy mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem i całość smażymy ok. 5 minut. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zdejmujemy z ognia.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy farsz z patelni . dodajemy ugotowany ryż oraz groszek konserwowy. Całość mieszamy. Na koniec połowę sera dodajemy do zapiekanki i mieszamy, a pozostałą część posypujemy po wierzchu dania. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni zapiekamy 20 minut pod przykryciem, a następnie ok 5-7 minut bez przykrycia. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:












Komentarze