Gołąbki z dodatkiem suszonych grzybów

Składniki:
( z podanej porcji wyszło 17 sztuk)

  1. Kapusta biała główka
  2. Ryż 200 g 
  3. Mięso mielone 1 kg
  4. Grzyby suszone 40 g
  5. Cebula duża
  6. Olej 4 łyżki
  7. Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  8. Pieprz łyżeczka lub wg uznania
  9. Sól 1 i 1/2 łyżeczki lub wg uznania 
Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości ok 1 godzinę.

Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na oleju.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Z kapusty usunąć głąb. Kapustę włożyć do garnka z wrzącą wodą gotować wycięciem do dołu ok. 2 minut i przełożyć na drugą stronę i odczekać ponownie 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć pojedynczo liście jeśli zrobią się giętkie. Z każdego liści ściąć nożem gruby nerw.

Do miski przełożyć mięso mielone, ugotowany ryż, pokrojone drobno grzyby, podsmażoną cebulkę wraz z olejem w której się smażyła, koncentrat, sól, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać.

Na środek liścia nałożyć farsz. Zwinąć jak krokiety lub zwinąć środkiem a boki wcisnąć w mięso. Jak zwinąć gołąbki zobaczycie w filmie poniżej.

Na dnie dużego szerokiego garnka ułożyć liście, które nam zostały. Układamy gołąbki. Przykrywamy liśćmi kapusty jeśli nam jeszcze zostały. Zalewamy wodą do wysokości gołąbków. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości. U mnie ok. 60 minut. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








Komentarze

Prześlij komentarz