Składniki:
( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 12 krokietów)
Naleśniki:
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Woda 1 i 1/2 szklanki
- Mleko szklanka
- Jajko
- Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie)
- Sól 1/2 łyżeczki
- Olej łyżka
Farsz:
- Kapusta kiszona 800 g
- Grzyby suszone 40 g
- Cebula średnia
- Sól
- Pieprz
Dodatkowo:
- Olej do smażenia
- Bułki tarta
- Jajko
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości ok 1 godzinę.
Kapustę ugotować od miękkości z dodatkiem soli i odrobimy cukru. Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na oleju.
W maszynie przemielić kapustę oraz grzyby. ( Możemy również wszystko drobno pokroić). Całość wymieszać dodać podsmażoną cebulkę. Doprawić solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać.
Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.
Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek.
Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz (ok. jedna pełna
łyżka farszu). Zwijamy najpierw boki a następnie od dołu na trzy razy. (Patrz film
poniżej). Zwinięte obtaczać w jajku i w bułce. Smażyć na złoty kolor z każdej
strony. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz