Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:
( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 12 krokietów)

Naleśniki:

  1. Mąka pszenna 2 szklanki
  2. Woda 1 i 1/2 szklanki
  3. Mleko szklanka
  4. Jajko
  5. Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie)
  6. Sól 1/2 łyżeczki
  7. Olej łyżka

Farsz:

  1. Kapusta kiszona 800 g
  2. Grzyby suszone 40 g
  3. Cebula średnia
  4. Sól
  5. Pieprz

Dodatkowo:

  1. Olej do smażenia
  2. Bułki tarta
  3. Jajko

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości ok 1 godzinę.

Kapustę ugotować od miękkości z dodatkiem soli i odrobimy cukru. Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na oleju.

W maszynie przemielić kapustę oraz grzyby. ( Możemy również wszystko drobno pokroić). Całość wymieszać dodać podsmażoną cebulkę. Doprawić solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać. 

Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.

Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek.

Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz (ok. jedna pełna łyżka farszu). Zwijamy najpierw boki a następnie od dołu na trzy razy. (Patrz film poniżej). Zwinięte obtaczać w jajku i w bułce. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











Komentarze