Kruche ciasteczka cynamonowe

 Składniki:

  1. Mąka pszenna 500 g
  2. Masło 150 g
  3. Jajko
  4. Żółtka 2
  5. Śmietana 18 % 4 łyżki
  6. Cukier 3/4 szklanki
  7. Cynamon 3 łyżeczki
  8. Proszek do pieczenia łyżeczka
  9. Soda łyżeczka
  10. Sól szczypta
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasteczka przełożyć do miski. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.

Po tym czasie rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Rozwałkować na ok. 3 mm. wykrawać dowolne wzory. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 12- 15 minut. Ciastka są od razu gotowe do zjedzenia. 

Dodatkowo można je polukrować lub oblać czekoladą. Ciasta długo zachowują swoją świeżość. Przechowywać w pojemniku. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:














Komentarze