Składniki:
- Mąka pszenna 500 g
- Masło 150 g
- Jajko
- Żółtka 2
- Śmietana 18 % 4 łyżki
- Cukier 3/4 szklanki
- Cynamon 3 łyżeczki
- Proszek do pieczenia łyżeczka
- Soda łyżeczka
- Sól szczypta
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka przełożyć do miski. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Rozwałkować na ok. 3 mm. wykrawać dowolne wzory. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 12- 15 minut. Ciastka są od razu gotowe do zjedzenia.
Dodatkowo można je polukrować lub oblać czekoladą. Ciasta długo zachowują swoją świeżość. Przechowywać w pojemniku. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz