Składniki:
( z podanej porcji wychodzą 3 rolady)
Ciasto:
- (szklanka 250 ml)
- Mąka 4,5 szklanki
- Masło 200 g
- Smalec łyżka
- Śmietana 18 % 3 pełne łyżki
- Cukier 1,5 szklanki
- Jajko
- Żółtka 5
- Proszek do pieczenia 2 łyżki
- Masa makowa z puszki 850 g
Przygotowanie:
W misce mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki jajko, żółtka oraz cukier, kolejno dodajemy śmietanę, proszek do pieczenia i mieszamy. dodajemy posiekane masło, smalec i mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto będzie klejące podsypujemy mąką. Przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 3 części. Za pomocą dłoni rozpłaszczamy na grubość ok. 5 mm. rozpłaszczmy na prostokąt o długości nie dłuższej niż wielkość blaszki. Blat najlepiej podsypać mąką, dzięki temu ciasto nie będzie kleiło się do blatu i ułatwi to zwijanie.
Na rozpłaszczone ciasto wykładamy 1/3 masy makowej i zwijamy w roladę, zaczynając najpierw od zwinięcia krótszych boków do środka. Jak to zrobić zobaczycie w filmie poniżej.
Postępujemy tak samo z każdą częścią ciasta. Gotowe rolady zawijamy w papierem do pieczenia zostawiając lukę pomiędzy ciastem a papierem ok. 0,5 mm do 1 cm maksymalnie.
Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni góra dół
bez termoobiegu.
Po tym czasie rozcinamy papier i sprawdzamy zarumienienie
ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt blade wkładamy jeszcze na kilka minut do
piekarnika bez przykrywania papierem. Gotowe rolady posypać cukrem pudrem lub
polukrować.
Komentarze
Prześlij komentarz