Prosty przepis na śledzie po kaszubsku

 Składniki:

  1. Płaty śledziowe 500 g u mnie w oleju
  2. Koncentrat pomidorowy 1/2 szklanki
  3. Ocet 3 łyżki
  4. Cebula 2
  5. Cukier 2 łyżki
  6. Liść laurowy 3
  7. Ziele angielskie 3
  8. Olej do smażenia
Przygotowanie:

Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na niedużej ilości oleju. Gdy zacznie się rumienić dodać cukier i wymieszać. Kolejno dodajemy ocet, liść ziele i koncentrat. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 2 minuty.

Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli nie używacie gotowych śledzi w oleju należy je wcześniej wymoczyć. Opłukać w zimnej wodzie . Odstawić na godzinę zmieniając 2-3 razy wodę.

Śledzie wymieszać z zalewą. Odstawić na minimum 24 godziny. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:






1 komentarz:

  1. Ja robię tak samo tylko dodaje jeszcze 2 łyżki keczupu

    OdpowiedzUsuń