Składniki:
- Filety rybne 1 kg
- Marchewka 6 większych
- Seler średni
- Pietruszka korzeń średni
- Por biała część u mnie 180 g
- Cebula 2
- Bulion szklanka 1- 1 i 1/2 szklanki
- Ziele angielskie 3
- Liść laurowy 2
- Pieprz 5 kulek
- Koncentrat pomidorowy słoiczek 200 g
- Musztarda delikatesowa łyżka
- Sól
- Pieprz
- Olej
Przygotowanie:
Rybę pokroić na mniejsze kawałki, doprawić z dwóch stron solą oraz pieprzem. Rybę obtaczamy w mącę i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Por pokroić w półplasterki. Marchew, seler oraz pietruszkę ścierami na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
W dużym garnku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodać por oraz starte warzywa. Dodać liść laurowy ziele angielskie oraz pieprz. Wlać bulion i całość dusić pod uchyloną przykrywką do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.
Do wystudzonych warzyw dodajemy łyżkę musztardy i mieszamy.
Przygotowane warzywa przełożyć rybą najlepiej w szklanym naczyniu. Odstawić do przegryzienia się smaków. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Od lat przygotowuję rybę prawie identycznie. Nie dodawałam musztardy tylko sok z cytryny.
OdpowiedzUsuńJa nie dodaję musztardy, dodaję kilka ziarenek goździków . Doskonale podkręcają Snake i zapach ryby. Na kilogram ryby nie przekraczać 10 ziarenek goździków.
OdpowiedzUsuńRobię tak samo, tylko bez pora.
OdpowiedzUsuń