Ryba po grecku

 Składniki:

  1. Filety rybne 1 kg
  2. Marchewka 6 większych
  3. Seler średni
  4. Pietruszka korzeń średni
  5. Por biała część u mnie 180 g
  6. Cebula 2
  7. Bulion szklanka 1- 1 i 1/2 szklanki
  8. Ziele angielskie 3
  9. Liść laurowy 2
  10. Pieprz 5 kulek
  11. Koncentrat pomidorowy słoiczek 200 g
  12. Musztarda delikatesowa łyżka
  13. Sól
  14. Pieprz
  15. Olej
Przygotowanie:

Rybę pokroić na mniejsze kawałki, doprawić z dwóch stron solą oraz pieprzem. Rybę obtaczamy w mącę i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.

Por pokroić w półplasterki. Marchew, seler oraz pietruszkę ścierami na tarce jarzynowej na grubych oczkach.

W dużym garnku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodać por oraz starte warzywa. Dodać liść laurowy ziele angielskie oraz pieprz. Wlać bulion i całość dusić pod uchyloną przykrywką do miękkości warzyw. 

Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.

Do wystudzonych warzyw dodajemy łyżkę musztardy i mieszamy. 

Przygotowane warzywa przełożyć rybą najlepiej w szklanym naczyniu. Odstawić do przegryzienia się smaków. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









Komentarze

  1. Od lat przygotowuję rybę prawie identycznie. Nie dodawałam musztardy tylko sok z cytryny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie dodaję musztardy, dodaję kilka ziarenek goździków . Doskonale podkręcają Snake i zapach ryby. Na kilogram ryby nie przekraczać 10 ziarenek goździków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię tak samo, tylko bez pora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz