Schab ze śliwką

 Składniki:

  1. Schab 1 kg
  2. Sól łyżka
  3. Jałowiec 3 kulki
  4. Majeranek łyżka
  5. Papryka słodka łyżeczka
  6. Pieprz czarny mielony łyżeczka
  7. śliwki suszone 200 g
Przygotowanie:

Kulki jałowca rozgnieść w moździerzu lub za pomocą noża. Wmieszać z pozostałymi przyprawami przygotowując marynatę. Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy schab z każdej strony. 

Za pomocą długiego wąskiego noża robimy nacięcie na wylot schabu. Do środka wciskamy śliwki. ( Jeśli zostanie nam odrobinę mieszanki przypraw śliwki możemy również obtoczyć w przyprawach.)

Mięso odstawić na minimum 12 godzina do lodówki. Po tym czasie obsmażyć krótko z każdej strony przed ok. 2 minuty.

Odsmażony schab wkładamy w rękaw do pieczenia, zamykamy, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 i pieczemy w ten sposób przez 45 minut.

Rozcinam rękaw do pieczenia i dodatkowo piekę jeszcze 15 minut, aby schab ładnie się zarumienił.

Schab można podawać na ciepło oraz na zimno. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz