Składniki:
- Mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
- Cukier szklanka
- Jajka 3
- Marchewka starta na drobnych oczkach 2 szklanki
- Orzechy posiekana 3/4 szklanki
- Olej 3/4 szklanki
- Soda pełna łyżeczka
- Cynamon łyżeczka
- Sól szczypta
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
Jajka ubić przez kilka minut z odrobiną soli. Dodawać partiami cukier cały czas miksując. Kolejno wlewamy powoli olej. Dodajemy cynamon. Koniec dodajemy mąkę wymieszaną z sodą.
Mikser odkładamy. Dodajemy marchew oraz orzechy. Całość mieszamy łyżką.
Przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy ( moja 24 cm) lub do keksówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 50-60 minut lub do tzw.. suchego patyczka. Gotowy polukrować przełożyć kremem lub posypać pudrem Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz