Ciasto marchewkowe

 Składniki:

  1. Mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
  2. Cukier szklanka
  3. Jajka 3
  4. Marchewka starta na drobnych oczkach 2 szklanki
  5. Orzechy posiekana 3/4 szklanki 
  6. Olej 3/4 szklanki
  7. Soda pełna łyżeczka
  8. Cynamon łyżeczka
  9. Sól szczypta
Przygotowanie: 

Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.

Jajka ubić przez kilka minut z odrobiną soli. Dodawać partiami cukier cały czas miksując. Kolejno wlewamy powoli olej. Dodajemy cynamon. Koniec dodajemy mąkę wymieszaną z sodą.

Mikser odkładamy. Dodajemy marchew oraz orzechy. Całość mieszamy łyżką. 

Przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy ( moja 24 cm) lub do keksówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 50-60 minut lub do tzw.. suchego patyczka. Gotowy polukrować przełożyć kremem lub posypać pudrem Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz