Faworki z mascarpone

 Składniki:
(50-60 sztuk)

  1. Mascarpone 250 g
  2. Mąka pszenna 350 g
  3. Żółtka 6
  4. Puder łyżka
  5. Ocet lub spirytus łyżka
Przygotowanie:

W misce ubijamy mikserem żółtka z pudrem przez ok 2 minuty. Dodajemy mascarpone oraz octu lub spirytus. Odkładamy mikser i dosypujemy mąkę. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. W razie konieczności podsypać ciasto mąką. Ciasto porządnie wybić wałkiem przez minimum 10 minut. 

Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na o. 30 minut. 

Wyjąć połowę ciasta z lodówki i cieniutko rozwałkować. Im cieńsze tym lepsze. Pociąć na mniejsze paski, zrobić na środku nacięcie i przeciągnąć przez środek jeden bok tworząc pętelkę.

Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony. Gotowe wyjąć na ręcznik papierowy a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Komentarze

Prześlij komentarz