Składniki:
(16 sztuk)
(szklanka 250 ml)
- Mąka pszenna 3 szklanki
- Mleko szklanka
- Drożdże 25 g
- Jajko
- Masło 40 g
- Cukier 3 łyżki
- Sól szczypta
Do obtaczania : Cukier 5 łyżek + cynamon 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Do miski wlewamy ciepłe mleko, rozkruszone drożdże, cukier, jajko, i roztopione lekko cieple masło. Całość wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsca na ok. 15 minut.
Po tym czasie dodać sól oraz mąkę i wyrobić jednolite ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypać ciasto mąką.
Odłożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 60-90 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na 16 części z każdej zrobić cienki wałek długości ok. 30 cm. Wałek rolować dłonią w swoją stronę a drugą ręką w stronę przeciwną. ( jak to zrobić zobaczycie w filmie poniżej. Wałek złożyć na poł i skręcić kilka razy. Końcówkę ciasta mocno skleić, aby nie rozkleiła się podczas smażenia. Przygotowane kręciołki odłożyć do wyrośnięcia na ok. 15 minut pod przykryciem.
W tym czasie nagrzewamy olej. Pączki smażymy jednorazowo po kilka sztuk ( u mnie po 4 sztuki) na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć na ręcznik papierowy, a następnie zanurzyć w cukrze wymieszany z cynamonem. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz