Kręcone pączki koreańskie

 Składniki:
(16 sztuk)
(szklanka 250 ml)

  1. Mąka pszenna 3 szklanki 
  2. Mleko szklanka
  3. Drożdże 25 g
  4. Jajko
  5. Masło 40 g
  6. Cukier 3 łyżki
  7. Sól szczypta
Do obtaczania : Cukier 5 łyżek + cynamon 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:

Do miski wlewamy ciepłe mleko, rozkruszone drożdże, cukier, jajko, i roztopione lekko cieple masło. Całość wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsca na ok. 15 minut.

Po tym czasie dodać sól oraz mąkę i wyrobić jednolite ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypać ciasto mąką.

Odłożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 60-90 minut. 

Po tym czasie podzielić ciasto na 16 części z każdej zrobić cienki wałek długości ok. 30 cm. Wałek rolować dłonią w swoją stronę a drugą ręką w stronę przeciwną. ( jak to zrobić zobaczycie w filmie poniżej. Wałek złożyć na poł i skręcić kilka razy. Końcówkę ciasta mocno skleić, aby nie rozkleiła się podczas smażenia. Przygotowane kręciołki odłożyć do wyrośnięcia na ok. 15 minut pod przykryciem. 

W tym czasie nagrzewamy olej. Pączki smażymy jednorazowo po kilka sztuk ( u mnie po 4 sztuki) na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć na ręcznik papierowy, a następnie zanurzyć w cukrze wymieszany z cynamonem. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









Komentarze