Oponki jogurtowe - delikatne i puszyste!

 Składniki:

  1. Jogurt gęsty 130 g
  2. Mąka pszenna 300 g + do podsypywania
  3. Żółtka 2
  4. Drożdże świeże 20 g
  5. Cukier łyżka
  6. Masło 30 g
  7. Sól szczypta
  8. Mleko 5 łyżek
+ łyżeczka octu lub mocnego alkoholu do ciasta aby nie chłonęły tłuszczu
+ cukier puder

Przygotowanie:

Do miski wlać letnie mleko, dodać drożdże i za pomocą widelca rozetrzeć w mleku. Dodać cukier, sól, żółtka, jogurt, masło i wszystko razem wymieszać. Na koniec wsypać mąkę. (do ciasta warto dodać łyżkę octu lub spirytusu, aby nie chłonęły dużo oleju). Wszystko razem wyrobić w misce. Ciasto będzie rzadsze od ciasta drożdżowego i może być klejące. Na tym etapie nie dosypujemy mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości.

Blat posypać mąką i wyłożyć ciasto z miski. Wyrobić do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni. Podsypać w małych ilościach żeby oponki były mięciutkie. Ciasto rozpłaszczyć lub rozwałkować na grubość 1 cm. Wykroić za pomocą szklanki kółka i środki za pomocą kieliszka lub plastikowego korka po wodzie lub napoju. Ciasto które pozostało z wycinania i środki ponownie rozwałkować i wykroić krążki.

Wykrojone oponki przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złoty kolorze każdej strony. Gotowe posypać pudrem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz