Pączki z ziemniakami

 Składniki:
(szklanka 250 ml)

  1. Mąka pszenna 500 g
  2. Ziemniaki 500 g
  3. Drożdże 50 g
  4. Mleko ciepłe 1/4 szklanki
  5. Jajko
  6. Żółtka 2
  7. Cukier 2 łyżki
  8. Masło 60 g
  9. Sól szczypta
  10. Ocet/ spirytus łyżka
  11. Marmolada/czekolada/budyń
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków i odstawić do przestudzenia.

Do miski wlewamy mleko i rozkruszone drożdże. Za pomocą widelca rozcieramy drożdże w mleku, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, żółtka, cukier , sól, przestudzone ziemniaki i wyrośnięty rozczyn. Całość chwilę zagniatamy i dodajemy ocet lub spirytus oraz roztopione i przestudzane masło. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10- 15 minut. Odkładamy do miski przykrywamy i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat posypany mąką chwilę wyrabiamy i ciasto dzielimy na kulki o wielkości ok 50 g. Z podanej porcji wyszły mi 22 pączki. Każdą kulkę ciasta rozpłaszczam w dłoni nakładam łyżeczką marmoladę lub inne nadzienie i dokładanie sklejam. Odkładam na blat oprószony mąką do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut pod przykryciem.

Pączki smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony. Gotowe polukrować lub posypać pudrem. Pączki można zamrozić po usmażeniu jeśli nie zjemy wszystkich od razu ;) Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











Komentarze