Składniki:
(szklanka 250 ml)
- Mąka pszenna 500 g
- Ziemniaki 500 g
- Drożdże 50 g
- Mleko ciepłe 1/4 szklanki
- Jajko
- Żółtka 2
- Cukier 2 łyżki
- Masło 60 g
- Sól szczypta
- Ocet/ spirytus łyżka
- Marmolada/czekolada/budyń
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków i odstawić do przestudzenia.
Do miski wlewamy mleko i rozkruszone drożdże. Za pomocą widelca rozcieramy drożdże w mleku, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, żółtka, cukier , sól, przestudzone ziemniaki i wyrośnięty rozczyn. Całość chwilę zagniatamy i dodajemy ocet lub spirytus oraz roztopione i przestudzane masło. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10- 15 minut. Odkładamy do miski przykrywamy i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat posypany mąką chwilę wyrabiamy i ciasto dzielimy na kulki o wielkości ok 50 g. Z podanej porcji wyszły mi 22 pączki. Każdą kulkę ciasta rozpłaszczam w dłoni nakładam łyżeczką marmoladę lub inne nadzienie i dokładanie sklejam. Odkładam na blat oprószony mąką do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut pod przykryciem.
Pączki smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony. Gotowe polukrować lub posypać pudrem. Pączki można zamrozić po usmażeniu jeśli nie zjemy wszystkich od razu ;) Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz